Un european pentru tara ! Dr. Liliana Michels

Cine este si cine vrea sa fie doamna dr. Liliana Michels?
Cetatean european: nascuta in Ardeal,”crescuta”la Severin, am studiat in Timisoara unde am devenit si medic de medicina generala si unde am trait 20 de ani. Acolo m-am casatorit si am adus cei doi copii pe lume. Din 1992 avem si cetatenia germana pe linga cea romana,muncesc de 18 ani la Clinica Universitara de ORL din Tübingen,unde am invatat specialitatile de ORL , foniatrie /pedaudiologie si am sustinut doctoratul. Din 2009 sint Directoarea Policlinicii de ORL-Copii,Foniatrie si pedaudiologie la Clinica.Sant Profesor invitat al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes”din Timisoara. In conditii normale mi-ar fi placut sa formez specialisti in domeniul „pedaudiologiei si foniatriei” si in Romania ,cu atit mai mult cit la noi in tara nu exista o astfel de specialitate,iar in Germania sint cam 300 de specialisti (si 5000 de ORL-isti)
.

De ce ati ales Germania si nu Mehedinti?

Intrebarea corecta ar fi de ce Reutlingen si nu Timisoara (eu am mai „emigrat”odata…)
Pentru ca noi am fost generatia cea mai lovita de dictatura ceausista: profesional si dpdv al libertatii individuale. Am inteles ca pentru a distruge societatea normala si prospera din Romania, comunistii au avut nevoie de 50 de ani. Este firesc ca revenirea la normal sa dureaze alti 50 de ani,ori atit nu mai aveam de trait….
Am plecat legal la 40 de ani,fara sa stiu germana ,cu doi copii de 5 si 7 ani !Sotul meu este svab din Banat. Fara o sansa unei emigrari legale ,nu as fi plecat nicaieri….Eram datoare sa incerc si intr-un altfel de sistem nu m-a deportat nimeni..Dpdv profesional s-a meritat, in tara nu as fi avut nici o sansa sa ma realizez.

De ce PNL?

La aceasta intrebare pot sa raspund cel mai usor: noi sintem liberali prin traditie de familie. Bunicul meu a fost primar pe timpul Regelui din partea PNL. A fost deportat impreuna cu mama mea si toate rudele din aceasta cauza pe Baragan. Au fost familii bogate,intr-o noapte li s-a confiscat totul si au fost transportati acolo ,sub cerul liber in prag de iarna…si-au sapat bordeie in pamint ca sa supravietuiasca. In familia noastra nu a fost nimeni membru PCR. Toate rudele din partea mamei sint membri ai PNL.

Cum este sa coordonezi Cluburile Liberale din diaspora?

Eu nu coordonez cluburile liberale, ci sint delegata de consiliul de conducere al PNL-Diaspora doar sa ajut la formarea lor! Problemele aici sint exact ca si acasa, trebuie sa motivezi oamenii sa se intereseze si sa se implice in problemele de acasa. Oamenii au aici in comparatie cu alte tari, dubla cetatenie si posibilitatea -asa cum am si eu-sa activeze si aici intr-un partid liberal.Este un lucru bun.Politicieni de vaza din Germania stiu despre activitatea noastra. Pana acum avem 8 cluburi doar in Germania,sant in fiecare tara in formare si expansiune. Noi avem la Clubul Liberal Reutlingen cu cele 2 filiale ale sale Karlsruhe si Rottweil norocul unei echipe foarte echilibrate, ca virsta si profesii, echipa este foarte importanta. Este o cinste pentru mine sa fiu presedinta acestui Club.

In lumina ultimelor evenimente credeti ca in sfarsit, Romania, s-a trezit din letargie?

Romania, nu a fost si nu este letargica.Ii apreciez pe romani -si nu numai eu , ci si multi politicieni de varf din vechea Europa -foarte mult pentru eforturile extraordinare pe care le-au facut in ultimii 20 de ani, pornind de la zero, de la un sistem complet diferit! Sant de admirat si ei si bulgarii si merita mai multa stima decit grecii, care au trait in libertate. Sant mandra de ei ca au iesit sa demonstreze pasnic in TOATE ORASELE tarii si nu au asteptat sa se reinstaleze dictatura ca la unguri.
Gasesc foarte buna initiativa Opozitiei care a semnalat prin mijloace democratice la PE ca democratia este din nou amenintata.

Sunteti monarhista? De ce?

Mai toti liberalii sint monarhisti.Noi am fost o monarhie constitutionala,nu ne-a intrebat nimeni daca dorim republica:ne-a fost impusa.Totusi dupa atatia ani, ar fi corect un referendum. Daca 10 milioane de romani plus unul vor spune DA, atunci revenim la normalitate.Regele este unsul lui Dumnezeu. Si al tuturor romanilor. Asta nu inseamna ca nu avem nevoie de partide. Dimpotriva. Cred insa ca, Casa Regala de Romania, ar reprezenta Romania in afara mai bine decit diferiti Presedinti-Tovarasi. Exceptie face d-l Crin Antonescu ,presedintele PNL,care i-a consternat pe multi declarind public -ca optiune personala-ca este monarhist! Nu oricine are aceasta tarie!

Ce puteti face pentru romani, de acolo din Reutlingen?

Sigur ca pot face foarte mult pentru tara mea si de aici: in primul rind facandu-mi datoria aici bine! Eu am reusit aici ca romanca, fara ajutorul cuiva si nu imi amintesc vreodata sa se fi pus problema sa nu imi recunosc apartenenta. Profesional am o relatie exceptionala cu toti colegii din toate clinicile din tara , avem un proiect oficial de colaborare bilaterala care merge de peste 10 ani , cu rezulatate extraordinare. Multi tineri au facut stagii aici,au lucrat la cercetare, au adus, ce au invatat aici ,acasa …Imi doresc acum acelasi succes si pe plan politic. Indiferent cat de greu si de imposibil pare: vreau ca oamenii sa constientizeze ca trebuie sa se implice activ,sa atragem in partide acei romani cinstiti ,inteligenti ,harnici care sa se implice in a-si decide soarta ! Restul vine de la sine! Capitalul exista!

Va este dor de Dunare si de Severin?

Dunarea m-a insotit intotdeauna si Severinul ramine unul din punctele de referinta din existenta mea. Nu am rupt relatiile niciodata. Copii au fost intotdeauna in vacante acolo de cind i-am adus pe lume! Au prieteni acolo,isi cunosc rudele,vorbesc romaneste,desi nu au urmat scoala in limba romana. Este si meritul parintilor mei, niste oameni extraordinari -care mi-au dat putere prin luciditatea opiniilor lor indiferent unde am trait. Si a fratelui meu,care nu s-a putut niciodata desparti de Dunare,indiferent daca a avut oferte la Timisoara, Bucuresti sau Germania.1000 de kilometri care ne despart nu ii mai simtim acum.Daca as trai la Iasi tot asa departe ar fi.Santem des si foarte bucurosi acasa!

Ce intrebare i-ar pune Liliana Michels, doamnei dr. Liliana Michels? ( si raspunsul).

Cand te intorci acasa?
Daca as putea trai fara frica si as avea un job rasplatit ca cel de aici:MAINE!

Posted on 5 februarie 2012, in Interviuri. Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Succes și la cât mai multe Cluburi Liberale!

  2. „”””pentru a distruge societatea normala si prospera din Romania, comunistii au avut nevoie de 50 de ani.”” Iar pentru a aduce societatea romaneasca in epoca de piatra au fost nevoie de 21 de ani .

  3. Bravo, bun interviu! Daca erau si cateva poze era si mai bine! Felicitari si la cat mai multe succese scriitoricesti!!;)

  4. Vine vîrsta pensionării, credite făcute, poate copii cu probleme, e timpul să se acceseze fondurile europene pentru o pensie onorabilă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: