Autoaparare sau victimizare

“Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V,t. II, art. 44, C. pen., partea speciala. Potrivit legii, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare. Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, impotriva altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si imprejurarile in care s-a produs atacul. Ultima modificare adusa art.44 precizeaza ca se prezuma ca este legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin asemenea mijloace intr-o locuinta, incapere dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea.
Legitima aparare se caracterizeaza prin riposta apararii la un atac. Atacul trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege, adica sa fie material, direct, imediat si injust.
Apararea sa fie necesara ( pentru inlaturarea atacului) iar obiectul ei sa se refere la valorile aparate de lege. Depasirea sau excesul limitei apararii sa fie din cauza unor puternice stari sufletesti (tulburare, temere etc.). “
Cam asta ar fi pe scurt legitma aparare. In cadrul legitimei aparari se vorbeste , nu direct, despre autoaparare. Cine , cum, cat are dreptul sa se apere fara a incalca legea penala. Lege care are si lacune, lege care este limitativa pentru oamenii onesti , lege care , pe scurt, nu permite decat anumite contramasuri. Legea spune ca apararea trebuie sa fie proportionala cu atacul. GRESIT! Apararea este justa, apararea poate fi si materiala,dar, apararea intotdeauna excede atacului. Pe strada, NICIODATA, dar niciodata nu stai cu un Cod Penal in mana sa vezi cat te poti apara, cum te poti apara. Practic de 22 de ani artele martiale si pot afirma in cunostiinta de cauza: autoapararea invatata intr-o sala este limitata si limitativa, intr-o sala ai anumite miscari pe care le faci, o anumita ordine a executiei, fapt care pe strada este extrem de rarisim , situatiile explicate , de obicei, neconcordand cu situatia concreta. Intr-o sala, cel mult, ti se pot pune bazele , intr-o sala poti capata anumite reflexe pe care, in mod normal, le ai atenuate. “Curvele virgine” se ofusca : sa nu raspunzi cu violenta la violent, fii pasnic si celalalt va deveni pasnic.GRESIT! Daca te iei dupa principiile enumerate mai sus esti victima sigura, esti tot ceea ce-si poate dori un infractor. Pe strada nu stai sa gandesti : “daca da cu pumnul, fac miscarea aia, daca scoate o arma, alba sau de foc, fac miscarea cealalta”. Pe strada actionezi pur si simplu, pe strada raspunzi la violenta cu o violenta superioara atacului ca sa nu ai regrete ulterioare sau sa nu ai “regrete eterne”. Ceea ce s-a intamplat in Bucuresti dovedeste ca in societatea romaneasca autoapararea este definita teoretic dar in practica e jale. Poate ca daca oamenii aceia aveau cum si cu ce sa se apere impotriva unui pericol imediat, material si injust nu s-ar mai fi intamplat ce s-a intamplat. Poate ca daca romanii ar fi stiut sa se apere impotriva ciumei portocalii cu o riposta imediata, materiala , directa, nu s-ar fi ajuns unde s-a ajuns. Poate…e alta chestiune…Adoptarea unei noi legi , separate, a unei legi speciale penale cuprinzatoare si clar definitorii, ceea ce se poate si ce nu, ar fi de aplaudat.Sa fim seriosi! Romania este foarte restrictiva in ceea ce priveste armele, e foarte restrictiva in ceea ce priveste dreptul de aparare, dar e foarte laxa cu infractorii. Cel putin, pana acuma!

Posted on 7 martie 2012, in CevaDespreNoi. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: