In Romania, sistemul politic este pe cale sa devina de tip cleptocratie?

Partenerul din Romania al PPE (in Parlamentul Europei) este PDL, un partid care in propria tara se pare ca submineaza democratia si demoleaza institutiile democratice !( sau “In Romania, sistemul politic este pe cale sa devina de tip cleptocratie?”)
„Atacul este cea mai buna aparare” ; „Dezbina si stapaneste” ; “Scopul scuza mijloacele”;etc. Aceasta este politica dupa care presedintele Traian Basescu impreuna cu PDL conduc Romania; cu aceste metode in Romania democratia nu se consolideaza, ci dimpotriva are sanse sa derapeze si sa se transforme in CLEPTOCRATIE (cu guvern ai cărui membri caută, în primul rând, să obţină avantaje personale de natura materiala, sociala, politica etc., pe seama celor în numele cărora guvernează).
Romanii s-au invatat ca alesii nostri sunt stapanii nostri datorita unor mentalitati gresite ramase de pe vremea comunismului cand statul le asigura toate nevoile, iar cetatenii s-au invatat umili. Acum statul se implica minimal, dar majoritatea cetatenilor (aproximativ 50%) au ramas tot umili, fara sa constietizeze ca statul e dator contribuabilului si nu invers. S-ar impune o schimbare a mentalitatilor !
Conform unui studiu din primavara lui 2010, a reiesit ca doar o treime din populatia Romaniei ar avea habar despre ce este democratia si despre rolul Parlamentului in democratie. Tinand cont si de alte date, se poate trage concluzia ca se vorbeste despre construirea/ consolidarea democratiei, dar populatia habar nu are ce are de construit/ consolidat. Informatii noi cu impact national, intra in atentia (constiinta) cetatenilor intre 4 si 8 ani. Cetateanul roman ar avea nevoie sa fie corect informat despre rolul si instrumentele democratiei .
In momentul de fata multi cetateni cred ca trebuie sa doarma linistiti pentru ca statul vegheaza pentru ei, iar daca se dovedeste ca statul nu vegheaza, atunci se retrag in eul lor si nici macar nu se mai duc la vot, lasand drumul liber catre abuzuri .
Una dintre mentalitatile promovate in Romania anilor ’90 a fost ideea ca marile averi capitaliste s-au facut prin furt si… liber la furt fratilor !
Adevarul e ca s-or fi dobandit prin furt acele mari averi,dar …s-a furat de la alte popoare si nu de la propriul popor !
La noi s-a aplicat in stil romanesc si furt, furt, furt, dar cine a furat ?
Oportunistii moderni (gen Dinu Paturica), in ale caror familii nu s-a discutat niciodata despre onoare sau caracter, ci doar despre cum „scuza scopul mijloacele”.
La sintagma inradacinata in popor „ca toti politicienii au furat si fura” , exista o mare diferenta si anume ceilalti au furat cat i-a tinut plapuma , pe cand actualii taie salarii, taie si impoziteaza pensii , taie de la mame si de la copii, ba au mai indatorat si tara, etc.
Pe de o parte taie si restructureaza, iar pe de alta parte „dau si angajeaza”, discretionar.
Se pare ca autoritatile actuale ii restructureaza pe cei care nu le sunt clientela politica si ii sustin pe cei care sunt dupa chipul si asemanarea lor ! Toate actiunile lor sunt menite sa creeze un haos general ! S-a declarat ca este criza, aspect pentru care cum s-a mentionat mai sus Romania a fost indatorata, s-au taiat salarii, s-a taiat de la mame si copii, se taie si impoziteaza pensii, etc., dar auzind cata risipa se face in alte domenii si vazand cum se calca in picioare democratia si cum se demoleaza institutiile democratice, prin politizarea majoritatii institutiilor statului si prin nefunctionalitatea Parlamentului, se contureaza concluzia ca „se restrucureaza” competentii ca sa fie pusi in loc clientela politica formata din peudo-valori !
Actuala putere nu doar ca ii intrece pe cei care s-au infruptat cat i-a tinut plapuma din banul public, dar lucreaza din greu si la demolarea institutiilor democratice !
Somnul ratiunii natiunii daca va mai persista (al celor care au ceva ratiune), ne poate duce in situatia in care vom fi condusi de reprezentantii hotilor, betivilor, mincinosilor si oportunistilor pentru ca ei pot fi „atrasi” la vot (cumparati) , pe cand o parte dintre ceilalti se cred „destepti” daca stau acasa.
Viitorul pentru Romania cu astfel de atitudini, poate fi de tara cu economie de piata, dar fara libertati cetatenesti, pe scurt un model tip CLEPTOCRATIE !
Se zice ca nici occidentalii nu se prea duc la vot, dar nu se duc cand le este foarte bine si nu cand le este foarte rau; in ultimul timp si occidentalii s-au dus in numar mare la vot !
(In Romania la cum se contureaza situatia cu puterea actuala si daca s-ar merge la vot in numar mare, nu mai exista garantia corectitudinii votului !)
Poate ar fi bine sa stie si cetatenii europeni (prin presa din tarile membre UE, daca nu in toate, cel putin in cele mai importante), in special votantii partidelor care compun PPE, despre ce tip de democratie promoveaza PDL, partidul din Romania aliat al PPE in Parlamerntul Europei !

NOTA : 1)Acest tip de material, dar si altele , pot fi traduse si trimise PRESEI din tarile membre UE, daca nu in toate, cel putin in cele mai importante (dar si la alte foruri internationale) ca sa afle si cetatenii europeni, in special votantii partidelor care compun PPE ce tip de „democratie” promoveaza PDL, partidul din Romania aliat al PPE in Parlamentul Europei ! Se pot trimite materiale la presa si in alte tari importante ale lumii .
2)Privitor la ce se intampla in Ro, trebuie informate si principalele guverne europene, Parlamentul European dar si diferite tipuri de organizatii influente care promoveaza democratia!

Ildiko Badescu

Posted on 15 martie 2012, in CevaDespreNoi. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: