1 Decembrie la Turnu Severin

Nu a nins. Si nici soare nu a fost. A fost ceva, asa…Cum au fost si oamenii. Asa…Care plictisiti, care incruntati, care protestand, ba chiar unii injurand vremea sau, poate, vremurile. Vremea a fost cum a fost, dar vremurile sunt cum sunt. Sunt vremuri precum vremea : reci, aspre si triste. Sunt vremuri in care trebuie sa te intrebi, sa socotesti, sa gandesti de mai multe ori ca sa poti judeca o singura data. Vremuri in care ti se zambeste in fata si esti lovit pe la spate, vremuri in care, ciudat, sau poate nu, trebuie sa fii atent cu cine si cu ce ai de a face. Sarbatorile de iarna au fost deschise de sarbatoarea Unirii. Sarbatoarea Unirii ar fi trebuit sa fie o sarbatoare pentru toti, o sarbartoare frumoasa. Vremea a fost trista. Vremurile sunt triste din cauza unor “greseli”, unor “manevre de culise” , in cel mai pur balcanism posibil, mahala bizantina plina de racilele unor vremuri recent apuse. Cam acum 25 de ani. Avand in minte, poate si in suflet, imaginea unor alte sarbatori, severinenii au participat la manifestarile dedicate Unirii. Sarbatoarea de acum a parut, poate a si fost, mult mai saraca, mai lipsita de imaginatie, mai supusa kitsch-ului ca in alti ani. Poate nu s-a putut, poate nu s-a vrut, cert este ca a fost o “sarbatoare organizata” aproape ca inainte de 1989, rapida, parca facuta in pripa si la marele siktir.
Fete lungi, posomorate, au completat tabloul acestor sarbatori, un discurs dezlanat si apatic, o defilare care nu a fost decat o trecere prin fata multimii infrigurate, in care entuziasmul participantilor nu a fost in stare sa acopere dezolarea si, repet, plictisul evident. Apoi, seara, s-a trecut la obisnuita pomana electorala, mascata in “traditionala” fasole. De data asta nu a mai fost ciolan, au fost carnati. Mai vechi, mai la limita expirarii, ceea ce arata grija organizatorilor pentru sanatatea participantilor, carnatii au reprezentat si reprezinta, in fapt, simbolul absolut al “romanismului” din unele “personaje”. Banii folositi pentru achizitionarea sus-numitelor mezeluri si a kilogramelor de fasole puteau fi folositi, cu success, zic eu, de catre numitii organizatori, pentru a ajuta un camin de batrani sau un orfelinat. Ca sa simta si ei ca nu sunt romani parasiti la limita existentei. Iarasi zic, parerea mea! Cine stie, poate la anul. Nici platanii si nici sensurile giratorii nu potolesc foamea si visurile oamenilor sarmani. In niciun caz, o portie de fasole “traditionala”. Cand vom reinvata oare sa nu mai acceptam orice, de la orcine?
Cand RAAN este in situatia in care este, cand industria in Turnu Severin este “admirabila”, tinzand grav spre zero, cand somajul infloreste, ne mai arde de fasole si carnati? Cu astea se vrea adormirea constiintelor si sufletelor din oameni? Cand vom sti sa punem la locul lor kitsch-ul si neam-prostia? Au venit sarbatorile de iarna, a inceput luna cadourilor. Sa dea Dumnezeu sa reusim sa ne bucuram de sarbatori, sa reusim sa ne facem un cadou : indreptarea situatiei din Turnu Severin. Revenirea la normalitate, la firesc si natural. Din orice punct de vedere, de la economic la politic, de la atragerea de investitii pana la crearea de locuri de munca valabile si, mai ales, viabile.
La multi ani, romani! Oriunde sunteti, oricum sunteti, oricum ati simti sau ce ati simti pentru Romania!!!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!

Posted on 2 decembrie 2013, in CevaDespreNoi. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: